X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/01/2018 |  12:08 | Аутор: РТРС

Више новца из буџета за плате запослених у институцијама БиХ

За плате и накнаде лица запослених у институцијама које се финансирају из буџета БиХ ове године планирано је скоро 560 милиона КМ што је за 8,6 милиона КМ или два одсто више у односу на претходну годину.
Институције БиХ - Фото: РТРС
Институције БиХФото: РТРС

Повећање је посљедица, првенствено, прошлогодишње измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ која се односи на повећање плата полицијским службеницима, те планираних нових запошљавања у институцијама БиХ, између осталог, 86 лица за потребе стављања у функцију затвора у Источном Сарајеву.

Усвојеним одлукама Савјета министара планирано је и запошљавање пет лица у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, три у Меморијалном центру Сребреница те 10 лица при Дирекцији за европске интеграције.

Предвиђено је и да Служба за заједничке послове институција БиХ у овој години запосли 10 лица за потребе одржавања и обезбјеђивања новокупљених објеката за смјештај институција БиХ у Мостару, Сарајеву и Источном Сарајеву, што би буџетске кориснике требало да кошта 87.000 КМ.

Због измјене наведеног закона, којим су повећане плате полицијским службеницима, Граничној полицији у 2018. години за плате и накнаде потребно је 3.950.000 КМ, што је за седам одсто више у односу на прошлу годину.

Из истог разлога за исплату плата у Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ потребно је два милиона КМ или 10 одсто више него у 2017. години, а слично је и у Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Централној изборној комисији БиХ због пријема запослених на одређено вријеме за одржавање општих избора у БиХ у октобру за плате и накнаде потребно је нешто више од 250.000 КМ више него у прошлој години.

Више за плате у овој у односу на 2017. годину, и то 170.000 КМ потрошиће и Регулаторна агенција за комуникације због измјене структуре радних мјеста.

Насупрот овим институцијама, у Министарству одбране укупан износ плата биће смањен за 2,5 милиона КМ због измјене динамике запошљавања, те структуре запослених војних лица, наводи се у приједлогу буџета БиХ за ову годину.

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у сриједу, 17. јануара, требало би да расправљају у првом читању о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину.

Предсједништво БиХ утврдило је буџет за финансирање институција у износу око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ, што је приближно износу прошлогодишњег буџета.

Извор: Срна